
Lite om bondbönor
Bondbönan som tros härstamma från medelhavsområdet har odlats här uppe i Norden ända sedan bronsåldern. Den hör till ärtfamiljen och det är den ibland flera decimeter långa läderartade baljan som innehåller de njurformade bönorna, dem man äter. På senare år har bondbönan fått ett uppsving inte minst i restaurangköken, men på menyerna går den då oftast under namnet fava (faba betyder böna på latin). De gamla svenska namnen hästböna och välsk böna är det däremot inte ofta man stöter på längre.
Skala bondbönorna genom att först plocka dem ur baljan och sedan försiktigt trycka ut dem ur sina skal (enklast efter förvällningen). Fläckar på det yttre skalet betyder inte att bönorna är dåliga.
Förvaring
Förvara bondbönorna i plastpåse i kylen. Förvällda bondbönor kan även förvaras i frysen.
Säsong
I Sverige skördas ekologiska bondbönor från augusti till september.
Passar med
Bondbönor passar exempelvis med getost, tomat, hollandaise, purjolök, smör, olivolja.