Lite om feijoa
Den här veckan lägger vi för första gången någonsin feijoa i våra fruktlådor. De gröna äggformade frukterna är odlade av Campobello i Italien, men frukten som sådan har sitt ursprung i Sydamerika och odlas idag även i stor utsträckning i Nya Zeeland.
Feijoaplantan tillhör myrtenfamiljen, säljs ibland som krukväxt, och frukten kallas ibland för ananasguava. För att se om den är mogen, gör som med en avokado, tryck försiktigt – är den stenhård, vänta med att äta tills den den ger efter lite för trycket. Då är det ljusgula fruktköttet lite genomskinligt och mjukt. Det gröna skalet går att äta men vissa föredrar att skära frukten mitt itu och gröpa ur innanmätet med en tesked, som med en kiwi. Smaken har ett exotiskt drag av någonting mellan ananas och jordgubb. Förutom att ätas färsk kan feijoa kokas sylt på, eller chutney och användas ungefär som äpplen (och tillsammans med exempelvis just äpplen) i en smulpaj.