Meny

Lite om jordärtskockor

Jordärtskockan är släkt med solrosen och kan bli lika hög. Men den blommar med betydlig mer anspråkslösa blommor. Den är perenn och utvecklar ätliga knölar. Växten kom till Sverige från Nordamerika på 1600talet och slog snabbt igenom som gröda eftersom den tål mycket kyla och kan odlas långt norrut. Men när potatisen började odlas på allvar i Sverige, tappade jordärtskockan mark.

De kan vara lite knöliga att skala. Men om skalet är tunt räcker det att skrubba det ordentligt. I vår receptbank hittar du tips på hur du kan tillaga jordärtskockor.

Förvaring

Förvara i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk för att behålla sin fuktighet. Jordärtskockor som blivit mjuka får tillbaka sin spänst om du lägger dem i riktigt kallt vatten en stund. Eller skär dem i bitar, koka dem kort i lättsaltat vatten, kyl i kallt vatten, stoppa i frysen och spara till senare.

Säsong

I Sverige skördas ekologiska jordärtskockor från augusti till oktober. De tål kyla och kan vara kvar i jorden under hela vintern och skördas igen när tjälen släpper. Jordärtskockor går också att lagra och finns därför att köpa långt in på senvintern.

Passar med

Jordärtskocka passar med exempelvis svamp, bacon, rucola eller spenat, citron, grädde.