
Lite om mangold
Tro’t eller ej, men mangold är faktiskt en släkting till rödbetan. Fast bladen jämför sig hellre med spenat och kan också i mångt och mycket tillredas som sådan. Det vill säga färsk i sallader (använd då helst de späda skotten) eller kokt, stuvad eller snabbt fräst. Stjälken går också att äta men behöver längre tillagningstid.
Den mangold som ligger i denna veckas lådor kallas multi color. Dess stjälkar kan gå från vitt, över gult och orange till rött – men även bladen kan variera i färg.
Den är lite känslig, mangolden, särskilt för värme och uttorkning. I och med det har den också kort hållbarhet och bör förvaras i kylen, gärna i plast. Eller skär den i grova strimlor, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och lägg i frysen.
Mangold passar exempelvis med vitlök, parmesanost, getost, fetaost, citron, mandel, valnötter, pinjenötter, grädde, chili och ingefära.