Meny

Lite om rabarber

Redan för 5 000 år sedan odlades den så kallade flikbladsrabarbern som läkemedelsväxt i Kina. Troligt är att den rabarber vi äter idag har upp­kommit genom spontana korsningar mellan olika arter som odlats till­sammans just för sina medicinska egenskapers skull.

I Europa var det först på 1700-talet som man började äta r­abarber. I Sverige blev den riktigt populär först när sockret blev billigare i mitten på 1800-talet.

Det är bladskaften, stjälkarna, vi använder. Bladen innehåller för mycket oxalsyra och ska därför inte ätas. Även stjälkarna innehåller oxalsyra men idag finns flera förädlade sorter med mycket låg oxalsyrehalt. Skala stjälkarna be­­höver man bara om det yttersta skalet är väldigt grovt och trådigt.

Här i Sverige använder vi rabarbern framförallt till saft, kräm, kompott, marmelad, paj och andra bakverk. Men fler och fler har fått upp ögonen för att den även har en naturlig plats i matlagningen, antingen som grönsak eller som smaksättare. Man kan även göra vin på rabarber.

Förvaring

Förvara rabarberstjälkarna i kylen. De går också bra att frysa, skär dem då i bitar och lägg i en plastpåse.

Säsong

I Sverige skördas rabarber mellan maj och augusti. Genom att driva rabarbern, det vill säga täcka den med en hink eller kruka och isolera med exempelvis halm, kan säsongspremiären tidigareläggas redan till mars-april.

Passar med

Rökt fisk, fet fisk, fläskkött, anka, jordgubbar, hallon, ingefära, lamm, lönnsirap, honung, vanilj, mandel, grädde, smör