Meny

Lite om rödkål

Rödkålen är precis som vitkålen ett slags huvudkål, och de används också på ungefär samma sätt. Huvudkålen ­härstammar från Asien och kom antag­ligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den spreds över Europa på 1500-talet och har räddat många liv tack vare sin höga C-vitamin­halt och alla sina mineraler.

Det finns sommar-, höst- och vinterkål. Vilken sort det är bestäms av utvecklingstiden, d v s när huvudet knutit sig och den är skördeklar. Sommarkålen knyter sig aldrig lika hårt som vinterkålen. I Sverige ­skördas ekologisk rödkål från juli till november. Vinterkålen går bra att lagra och finns att köpa till februari/mars.

Förvara rödkål i kylen, helst i plastpåse. Förvälld eller tillagad går den även att frysa. Rödkål går bra ihop med citrus, kanske allra helst apelsin, och med ingefära, nötter och russin. Och gärna med lite fetare kött som bacon och fläsk. Kanske är det därför vi gärna förknippar den med julen.