Meny

Lite om rödkål…

Nyskördad rödkål ligger i flera av våra lådor denna vecka. Det finns sommar-, höst- och vinterkål. Vilken sort det är bestäms av utvecklings­tiden, det vill säga när huvudet knutit sig och den är skördeklar. Sommar­kålen knyter sig aldrig lika hårt som vinterkålen.

Rödkålen är precis som vitkålen ett slags huvudkål och den används också på ungefär samma sätt. Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den spreds över Europa på 1500-talet och har räddat många liv tack vare sin höga c-vitaminhalt och alla sina mineraler.

Tillsammans med lime och koriander gör den sig jättebra så här sommar­tid. Den passar över huvud taget fint i lag med citrus, kanske allra helst apelsin, och med ingefära, nötter och russin. Och gärna med lite fetare kött som bacon och fläsk. Du hittar många fler rödkåls­recept i Receptbanken.

Förvara rödkålen i kylen, helst i plastpåse. Förvälld eller tillagad går den också bra att frysa.