
Lite om Sarpo Mira
Sven Andersson håller till i Veckholm utanför Enköping där han för bland annat Ekolådans räkning odlar tomater, sallat och blekselleri. Och potatis! Flera sorter. Den här veckan ligger hans Sarpo Mira i några av våra lådor. Sorten förädlades fram i dåvarande Sovjetunion och är känd för sin motståndskraft mot bladmögel och brunröta.
Sven Andersson har odlat Sarpo Mira i tio års tid vid det här laget, med gott resultat – om bara hjortar och vildsvin håller sig borta. Ett år hade han till och med några hägrar som häckade mitt i åkern och nappade åt sig blasten så snart den stack upp.
Sarpo Mira-potatisen är kantig och vågig i formen, vilket gör den lite svårskalad. Bra då att det mesta av näringen sitter just i skalet och att man gör klokast i att behålla det på. Sorten är god både kokt, stekt och i gratänger, hälsar Sven Andersson.