Meny

Lite om sötpotatisen i veckans lådor

Trots namnet är sötpotatisen – eller babat som den också heter – inte släkt med vår vanliga potatis. Den utgör i själva verket rotknölarna till en syd­amerikansk slingerväxt. Den här­stammar sannolikt från Peru men förekommer även mycket i Kina, i stora delar av Afrika, i USA och i Central­amerika.

Syskonen Agueda och Rodolfo Interiano Baide som odlat sötpotatisen som ligger i den här veckans lådor äter den helst som mos eller patatas, det vill säga ugnsstekt. Annars kan den kokas ungefär lika länge som vanlig potatis men kom ihåg att skala den först. Precis som vår potatis är den stärkelserik men betydligt sötare och passar exempelvis med svarta bönor, kryddstarka korvar, chili, ingefära, spenat, kyckling, spiskummin, nötter.

Agueda och Rodolfos odling ligger i Copàn-dalen i Honduras, på mark som en gång brukats av mayafolket. De bör­j­ade odla ekologiskt 2006 helt enkelt för att efterfrågan på den sortens grödor ökade. Men deras resa har inte varit lätt, att odla utan kemiska bekämpningsmedel har helt klart varit en utmaning. Om än fascinerande.

”Vi lär oss av naturen varje dag”, säger de.

Agueda och Rodolfo engagerar medvetet mest kvinnor i arbetet på odlingen, i en strävan att hjälpa dem till försörjning. De deltar också i projektet ”1 cent for the future”, ett sätt för ekologiska odlare att på olika vis hjälpa socialt utsatta grupper i olika delar av samhället. I och med att sötvatten och tillgången till frisk och hälso­sam mat är en bristvara för många i Hon­duras, väljer Agueda och Rodolfo att för varje kilo söt­potatis de säljer, låta 1 cent (ca 35 öre) gå till ett skolmats­projekt som söker säkerställa bättre och mer hälsosam mat till skolbarnen i trakten.