Meny

Lite om spenat

Spenat hör till de många bladgrönsaker som är rika på vitaminet folsyra, vilket gör gott framför allt för blodet. Till Nordeuropa kom spenaten på 1300-talet från Persien via Kina.

Spenat hör till de av våra livsmedel som blev de första att göra succé i fryst skick. I dag äter vi dock mer och mer av den färska varan som fungerar som vilken sallatsort som helst i sallader, eller förstås kokt eller fräst. Och givetvis som soppa. Tänk på att spenat minskar ordentligt i volym när den tillagas. Babyspenat kallas den som späd primör.

I vår receptbank hittar du tips på hur du kan tillaga spenat.

Förvaring

Skölj spenaten, skaka av det mesta av vattnet, lägg i plastpåse och förvara i kylen. Bladen kan återfå sin spänst om de läggs i kallt vatten en stund.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk spenat från maj till oktober.

Passar med

Tillagad spenat är god smaksatt med lite salt smör, men den trivs även bra ihop med citron, en aning muskot, vitlök, getost, fetaost, gorgonzola, mandel, valnötter, pinjenötter, grädde, chili, ingefära, betor, bacon.