
Lite om tomater
Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades under lång tid enbart som prydnadsbuske för sina färggranna frukters skull. Först i början av 1900-talet blev den populär i hela Europa och nu odlas den i så gott som hela världen.
Tomater finns i en uppsjö former och färger. Allra godast är de tomater som fått bli fullmogna innan de skördas.
Läs också Gunilla Kinns artikel om tomatens historia som publicerades i Ekolådans Veckobrev 33/2012.
I vår receptbank hittar du tips på hur du kan tillaga tomater.
Förvaring
Tomaten är känslig för kyla och förvaras bäst i rumstemperatur. Förvaras de svalt fördröjs mognaden något.
Säsong
De första svenska ekologiska tomaterna kommer i juni–juli och vår säsong är slut redan i oktober.
Passar med
Tomat passar exempelvis med olivolja, vinäger, örter, lök, chili, ost, bacon, aubergine, avokado, kapris, oliver, sardell, vitlök.