Meny
valerianella-locusta-884235_1920

Mâche – sallat med många namn

I veckans låda ligger en ask mâchesallat. Den är odlad på gården OrtoBellina utanför Bergamo i norra Italien. Mâche är det franska namnet på sallaten, och kommer troligtvis från verbet ”mâcher” som betyder ”att tugga”.

I odlarsammanhang här hemma i Sverige går den oftast under namnet vintersallat. Och det är rätt logiskt eftersom den är tålig för kyla och går att odla under en stor del av året om det inte är alltför kallt. Andra namn som också förekommer är fältsallat och vårklynnen.

När sallaten väl är skördad är den dock inte lika tålig. De späda bladen, som växer i små rosetter, passar bäst att vända ner i en sallad ganska så tätt inpå att den ska ätas. Blandar man den med dressing och låter den stå någon timme så slokar bladen rätt fort.

Men sallaten är värd att hanteras varsamt. Smaken är härligt mild och nötig, och med nästan lite blommiga toner. Förstärk gärna nötigheten genom att kompa med rostade hasselnötter, mandel eller solrosfrön. Det är också gott att ringla en dressing på olivolja och balsamvinäger över mâchebladen.