Meny

Mangold i lådorna

Den här veckan kommer man­golden i våra lådor från bröderna Donato och Filippo Milano på Azienda Agricola Milano i Ginosa i sydöstra Italien. Den myckna snön som föll där tidigare i år tyngde ner plantorna, men eftersom de yttre ­bladen också tjänar som en slags isolering för de inre, så klarade de sig ändå förhållandevis väl. De ­skadade yttre bladen fick rensas bort före transport, vilket förklarar ­varför mangolden i våra lådor denna vecka är lite mindre än vad de normalt är.

Mangold är faktiskt en släkting till rödbetan, men bladen jämför sig ­hellre med spenat och kan också i mångt och mycket tillredas som sådan. Det vill säga färsk i sallader – använd då helst de späda skotten – eller kokt, stuvad eller snabbt fräst. Stjälken går också att äta men behöver längre tillagningstid.

Mangold är god tillsammans med exempelvis vitlök, parmesanost, getost, fetaost, citron, mandel, valnötter, pinjenötter, grädde, chili och ingefära. Du hittar ett par tillagningstips på nästa sida och många fler i recept­banken på ekoladan.se.

Förvara mangolden i kylen för den är känslig för värme och uttorkning och slokar lätt. Har den trots allt ­börjat se ledsen ut piggnar den till av att ligga en stund i kallt vatten.