Meny

Mer grönt och mindre kött – i nya råd för skolmaten

I förra veckan kom Livsmedelsverket, SLV, med uppdaterade råd om skolmaten. Framför allt trycker SLV på att skolrestaurangerna bör servera mer grönt och mindre kött. Genom salladsbuffén förstås, men också genom att erbjuda flera alternativa rätter varje dag, varav en vegetarisk – som alla får ta av.

I Sverige infördes fria skolmåltider redan för 100 år sedan, för att ge alla barn samma möjligheter till lärande.

”Skolmåltiden är fortfarande ett viktigt verktyg för att utjämna skillnader i hälsa. En hungrig elev har svårt att lära, därför är skolmaten särskilt viktig för barn som inte äter så bra hemma”, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

I råden uppmanas skolorna också att ställa samma höga krav på utbudet i fritids och skolcaféerna som de gör på sina luncher. Det är viktigt att lära barn att äta bra mellanmål och frukost till vardags.
”Det är inte rimligt att skolans egen kafeteria tillhandahåller läsk, godis och kakor”, fortsätter Anna-Karin Quetel.

Råden betonar också att måltiderna inte ska ses som en enskild del, utan så långt det går vara en integrerad del av skolans undervisning.