Meny
0424_morötter

Morötter från Caracas – och Dalarna

Den här veckan ligger så kallade Caracas­morötter i alla våra grönsaks­ lådor. Namnet lär komma sig av att det var i den venezuelanska huvud­ staden de först odlades. Men de som ligger i denna veckas lådor kommer inte därifrån, utan från Wålstedts gård i Dala­Floda i Dalarna.

Caracas­sorten kallas ibland också för minimorötter för de är just för­ hållandevis små och lite rultiga – och lika koncentrerat söta i smaken som i färgen. Det har sagts att de kan vara svårskalade, men vårt tips är att inte skala dem alls utan bara skrubba dem väl med rotborste. De är goda att äta som de är, kanske med dipp.

I och med detta är de lagrade morötterna slut för i år hos Wålstedts. Nu ser vi fram emot att se de första späda primörmorötterna komma där­ ifrån. Liksom från Widegrens gård utanför Roma på Gotland där man precis som hos Wålstedts trots det nyckfulla vädret nu kommit igång med vårbruket.