Meny
tomatoes-3702962_1920

Njut av sommarens tomater

Om du inte mumsar upp alla lådans tomater på direkten så kommer här några tips från Ekolådans kock. Smaksätt färskost med pesto och bred ut röran på ett fat. Vispa ihop en del färskpressad citronsaft, två delar olivolja och rejält med strimlad basilika i en skål. Smaka av med salt och peppar. Halvera tomater och finhacka röd eller gul lök. Vänd ner tomater och lök i citronetten. Lägg tomatsalladen på färskoströran. Strö över krutonger eller rostade solroskärnor.

En annan variant är att lägga halverade tomater på ett fat och strö tunt skuren lök över. Toppa med dill, ringla över olivolja och ett par droppar rödvinsvinäger. Salta och peppra.
Båda rätterna är fina som förrätt eller på en sommarbuffé.

Den som är sugen på bruschetta river istället tomaterna grovt på ett rivjärn eller hackar dem fint. Gnid in rostade brödskivor, gärna av ljust surdegsbröd, med en halverad vitlöksklyfta. Toppa bröden med tomatrivet, salta och peppra rejält och ringla en god olivolja över.