![corn-on-the-cob-2204702_1920](https://d2emrwntfjrhkd.cloudfront.net/content/uploads/2019/09/corn-on-the-cob-2204702_1920.jpg)
Njut nu av svensk majs
Nu skördas svensk majs för fullt. Just den här är odlad av Gunnar Jonsson på Veko Värmlands Ekologiska Produkter.
Njut färsk majs i sin enkelhet, kokt och toppad med en klick smör. Ta bort blasten och koka kolvarna i saltat vatten, det brukar ta mellan fem och tio minuter. Testa att lossa ett korn med en gaffel, går det hyfsat lätt är de klara. Vill du hellre steka majskornen direkt? Skala och skär bort stjälkfästet, ställ majskolven på högkant på en skärbräda. Håll den stadigt med en hand och skär med en vass kniv rakt ner. Kornen är goda att steka med chiliflakes och hackad vitlök i lite olja, vänd ner färsk koriander, salta lätt och bjud till tacos eller en chili con carne.
Majsen håller bäst om du låter blasten vara kvar, förvara i en plastpåse i kylen. Vet du att det dröjer tills majsen ska ätas är det bättre att koka kolven några minuter, kyla i kallt vatten och stoppa i frysen. Den kan även frysas rå.
Majsen har sitt ursprung i de peruanska Anderna och är idag en av världens mest odlade grödor. I Sydamerika används mycket majsmjöl, inte minst till tortillas. Mjölet är helt enkelt malda torkade majskorn. Maizena, eller majsstärkelse, däremot är framställt genom att man utvinner enbart stärkelsen ur majsen. Precis som potatismjöl används den för att till exempel ge såser en tjockare konsistens.