Meny

Nu är vårbruket igång!

På Marcello’s Farm är vårbruket igång på allvar. Trots det internationella namnet ligger gården i Skåne, närmare bestämt i Ugerup utanför Kristianstad. Inge Schwagermann, som driver gården med sin man Marcel van Sitteren, flyttade hit från Nederländerna för åtta år sedan. Alla grönsaker är ekocertifierade och gården jobbar enligt biodynamiska metoder.

För tillfället är man just i färd med att plantera ut de första späda plantorna av roman- och isbergssallad.

”Det är ett fysiskt krävande jobb, där man böjer ryggen om och om igen. I högsäsong är alla starkare, men nu har de som hjälper oss förberett sig genom att gå på gym i tre veckor”, berättar Inge.

Salladen som sätts ut nu är färdig att plockas om åtta veckor. Senare under sommaren när dagarna blir varmare blir den klar på nästan halva tiden.

Marcello’s odlar flera olika grönsaker, men till skillnad från många andra skånska bönder siktar de mer in sig på det som växer ovan jord snarare än rotfrukter. Mangold, rucola och kålrabbi förgror i växthuset i väntan på lite varmare dagar. Sedan följer bland annat bondbönor, rödbetor, lök, purjolök och så småningom sockermajs och fänkål som kräver varmare dagar.

Odlar ni några nya grönsaker i år?

”Ja nytt för oss i år är bondbönor, gulbetor och sibirisk kål, som är en sorts bladkål”, säger Inge.