![](https://d2emrwntfjrhkd.cloudfront.net/content/uploads/2016/05/rhubarb-1350969_1920.jpg)
Lite om rabarber
Rabarbern kom till Europa under 1600-talet men började breda ut sig i Sverige på allvar först på 1800-talet i samband med att herrgårdskulturen tog fart. Men innan den hunnit så långt hade den odlats i ca 5 000 år redan, i Kina, och då främst för den hälsobringande rotens skull. Så småningom började man intressera sig mer för stjälkarna och i takt med att sockret blev billigare, mot slutet av 1800-talet, sågs rabarbern vandra från stuvningar som tillbehör till kött och fisk, till efterrätter som mer liknar dem vi vanligen påträffar den i idag; krämer och pajer.
Men rabarbern trivs som sagt bra även tidigare i måltiden. I sallader exempelvis, gärna tillsammans med fänkål eller blomkål och dill. Den passar också att göra vinägrett på och ersätter då vinägern. Eller i en chutney som tillbehör till blodpudding eller fet fisk som makrill, till exempel. Glöm den inte heller när det är dags att göra glaze till sommarens köttgrillande, eller lägg den helt sonika själv på grillen – och sippa gärna på en läskande rabarberdrink, med eller utan alkohol i bubblet, under tiden. På den söta sidan får rabarberns bästa vänner sägas vara jordgubbar, honung, vanilj och mynta, gärna i kombination med kardemumma och anis.
Rabarber går bra att förvara i kylen några dagar, men kan också frysas – med eller utan socker. Ställ gärna stjälkarna i vatten någon timme innan användning så piggnar de till. Skala dem om de är grova.
I Receptbanken hittar du massor av tips på vad du kan laga av rabarbern.