Meny
1123_ägg

Om ägg och bäst före

Eftersom det i vårt tilläggssortiment finns ägg att beställa, får vi på kundtjänst då och då in frågor kring hållbarhet och bäst före-datum.

Sedan den 8 december 2022 gäller de EU-regler som tillåter försäljning av ägg från värpningsdagen och 28 dagar framåt då alltså bäst före-datumet fast­ställs. Innan dessa EU-regler infördes hade man endast rätt att sälja ägg upp till en vecka innan bäst före-datumet, vilket fick till följd att stora mängder fullt ätbara ägg slängdes.

Denna lagbundna tidsfrist är en av EU satt särregel som bara gäller ägg och skälen till att den finns är flera. I många EU-länder förekommer salmonella. Och i de flesta EU-länder förvaras ägg traditionellt i rumstemperatur. För­varas de i kylen, som normen är i Sverige, håller de betydligt längre än 28 dagar. Ägg är mycket hållbara, i vissa länder utanför EU utgår man från fyra månaders hållbarhet. De bäst före-datum som trycks på svenska äggkartonger gäller alltså om äggen förvaras i rumstemperatur.

På Ekolådan är vi väldigt glada att fullt ätbara ägg inte längre behöver slängas för att det (som förr) gått mer än 21 dagar sedan värpningen. Känner du dig det minsta osäker på om ett ägg är ätbart eller ej kan du enkelt testa själv genom att lägga det i en skål med vatten: Lägger ägget sig på botten är det mycket färskt, står det på botten är det troligen ett par veckor gammalt, flyter det lite ovanför botten är det kanske en månad och flyter det upp mot ytan är det troligen några månader gammalt. Orsaken är att det i äggets topp finns en luftblåsa som växer i takt med att ägget åldras, detta då ägget andas och vätskan i den avdunstar genom skalet.

På Ekolådan följer vi självklart EU:s regelverk, levererar ägg fram till bäst före-datum och är glada att bidra till ett minskat matsvinn av enorma mått.

John Gerhard projektutvecklare