Meny
0125_mandarin

Om mandariner och klementiner

Det är inte lätt att hålla isär manda­ri­ner, klementiner och satsumas som förstås alla är nära släkt med varann. Det som många av oss lite slängigt kallar mandariner är faktiskt ofta klementiner. Den algeriske prästen Pierre Cléments framgångsrika försök att korsa mandarin och pomerans resulterade 1902 i klementinen som nästan inte innehåller några ­kärnor alls. För det var kärnorna som fick oss att rata den goda mandarinen – de senaste 40 åren har de stora aktörerna inom daglig­varuhandeln importerat väldigt lite av den.

Tanken var att vi skulle lägga just man­dariner i några av denna veckas lådor, men strax innan skörd vid odlings­­kooperativet Salamita på Sicilien, föll ett ihärdigt regn och gjorde ­marken i mandarinlunden alltför sank för traktorerna att köra på. Så det blev istället fina klementin­er – från odlarna på Jonica Bio, som ligger ungefär vid klacken på den italienska stöveln.

För en snabb sorbet: Skala klementinerna och ta bort så mycket som möjligt av det vita, samt kärnorna. Frys in klyftorna. Mixa slätt. Söta om du vill med lite honung eller socker. Och toppa om du vill med riven choklad.