Meny
healthy-3206231_1920

Pak choy – kinesisk soppsked med potential

Pak choyen som ligger i veckans låda är odlad av den biodynamiske grönsaksodlaren Rob van Paassen i Nederländerna. Trots att Robs gård inte ligger långt från storstäderna Haag och Rotterdam är området förvånansvärt lantligt. I omgivningarna finns många mindre gårdar.
Pak choy kommer ursprungligen från Asien och enligt Rob härstammar namnet från kinesiskans ”soppsked”. Och visst påminner bladens form om just en kinesisk porslinssked. Den går också under namn som bok choy och pak soi. Men det försvenskade namnet sellerikål verkar inte ha slagit på bredare front.

Till skillnad från andra kålsläktingar är pak choyen mild i både doft och smak. Med sin krispighet och milda smak påminner pak choy lite om kinakål. I köket passar kålen att blanda ner i en sallad eller fräsa tillsammans med andra grönsaker till en wok. Eller behåll de vackra bladen hela och låt dem bli en del av en nudelsoppa kokt på en god buljong med till exempel miso, ingefära och chili.
Är grillen igång så halvera pak choyen på längden och grilla hastigt. Ringla över soja smaksatt med sesamolja och citron och en nypa socker.