Meny

Palmkål = svartkål

Palmkål kallas också för svartkål och båda namnen passar den fint. Att den med sin höga stam och sina långa yviga, lite buckliga blad, påminner om en palm är det ingen tvekan om. Och färgen är, om inte svart så åtminstone mörkt blå­grön. Palmkålen är en hybrid av savojkål och grönkål. Det är också som den senare den oftast tillagas, i soppor eller lätt kokt eller ångkokt. Skär bort den ljusa mittstocken innan tillagning.

Palmkål har odlats sedan 1700-talet, företrädesvis i Italien där den ingår i många rätter. Men den trivs också bra på svenska åkrar och gillar, precis som grönkålen, att bli en aning frostnupen innan skörd. Den vi lägger i veckans lådor kommer från Wålstedts Lantbruk i Dala-Floda.

Förvaring

Palmkål förvaras bäst i kylen, gärna vattenstänkt i en plastpåse för att behålla spänsten.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk palmkål från oktober till december.

Passar med

Palmkål passar exempelvis med vitlök, pecorino, getost, citron.