Meny

Palsternackan – söt hälsohöjdare

Ge potatismoset en söt touch genom att låta en palsternacka hänga med i koket. Eller rosta i ugnen med andra rotfrukter. Palsternackan kan vara lika söt som en morot men är lite kärvare i konsistensen så den passar bättre tillagad än rå. Inte så konstigt med tanke på att det är en av de rotfrukter som innehåller mest fibrer. På så sätt är palsternackan en hälsohöjdare, fibrerna bryts nämligen ner först när de når tjocktarmen. Det gör att blodsockret blir jämnare eftersom palsternackans energi inte kan tas upp så direkt och lätt i kroppen. Och nere i tarmen verkar fibrerna som prebiotika som matar de goda bakterierna.

Palsternackan i veckans låda kommer från Anders Östlund på Källspångs gård, Åsbro i Närke. I Sverige skördas ekologisk palsternacka från juli till december. Den tål vintern bra och kan övervintra i jorden. Palsternackorna går fint att lagra och finns därför till långt in på senvintern.
Kompa med t ex äpple, apelsin, vitlök, honung och saffran. Den passar också bra med asiatiska smaker, till exempel i thailändska currygrytor.