Meny
onions-5577027_1920

Pickla rödlöken i vinäger istället för ättika

I de flesta av veckans lådor ligger rödlök från Tångagård utanför Falkenberg i Halland.
Rödlöken är både sötare och mindre vass i smaken än sin gula kusin. Men ska den ätas rå kan det ändå vara en bra idé att lägga den skivade löken i kallt vatten i några minuter. Löken blir extra krispig och dessutom mildras smaken ytterligare några snäpp.

Ingen har väl missat picklad rödlök, det senaste decenniets obligatoriska hamburgertopping? Och visst förstår man framgången, löken som blir förföriskt chockrosa och tjongigt syrlig efter bara någon halvtimme i sitt bad av ättika, socker och vatten.

Den som vill ha en lite mer finstämd lök picklar med fördel med vinäger istället för ättika. Koka upp en del vinäger (champagne-, vit- eller rödvinsvinäger), två delar socker och tre delar vatten. Låt lagen svalna lite och häll den sedan över tunt skivad rödlök i en burk. Låt stå minst en halvtimme men gärna längre.  Löken håller sedan fint i flera veckor i kylen.