Meny
beetroot-3440339_1920

Polkabetan – en rå snygging

I veckans låda hittar du en av de vackraste rotfrukterna vi har – polkabetan! Just dessa är odlade av Ulrika Ivergård på Forsbergs Gris & Grönt utanför Östhammar i Uppland.

Utvändigt ser polkabetan ut som släktingen rödbetan, men skär man i den så är den snyggt röd- och vitrandig. Tyvärr bleknar mönstret bort vid tillagning, då blir den svagt rosa istället. För att bevara den vackra effekten är det bättre att servera betorna råa. Skala och skär dem till exempel i tunna skivor, helst på mandolin, och blanda i en sallad. Eller lägg ut skivorna på ett fat, toppa med rostade frön och ringla över en vinägrett.

Smakmässigt är polkabetan, liksom gulbetan lite mildare än den röda, eller rättare sagt har den inte lika mycket jordighet i smaken.

Vill man ändå koka betorna så låt skal och blastfäste sitta kvar, annars ”blöder” nyttiga färgämnen ut i kokvattnet. Betorna är också goda att baka hela eller klyftade i ugnen.