Meny
rhubarb-5155214_1920

Rabarber i lådan – ett säkert sommartecken

Nu är det rabarbervecka på Ekolådan och rabarber i många av lådorna. Även om de flesta tänker på knäckiga pajer och andra söta saker så har rabarbern också en naturlig plats i matlagningen, som grönsak eller som smaksättare. På andra sidan brevet ger Ekolådans kock Ingela Persson förslag på både picklad rabarber och en kycklinggryta med pigg och syrlig smakbrytning.

Rabarber har odlats i runt 5000 år, först ut var kineserna. De var mest intresserade av roten som de ansåg hade medicinska egenskaper. I Sverige fick rabarbern ett uppsving först i mitten av 1800-talet då sockret blev billigare.

Det går fint att förvara rabarber några dagar i kylen. Ställ gärna stjälkarna i vatten någon timme före tillagning så återfår de sin spänst. Är stjälkarna grova kan de behöva skalas. Rabarber går fint att frysa, med eller utan socker.