Meny

Rapport från åkern

För vissa av Ekolådans odlare har det blivit dags att summera säsongen, medan andra fortfarande är i full gång med skörden. På Marcello’s farm utanför Kristianstad är rotfrukter, kål, purjolök, broccoli och selleri det som hämtas sist från åkrarna. Anette Dieng berättar.

Det är senhöst och för de svenska grönsaksodlarna är säsongen till ända. De har sålt slut på sina grönsaker, eller kanske fyllt förråden med det som tål att lagras – lök, rotfrukter och kål. Det är i alla fall vad jag tror när jag som vanligt vid den här tiden på året kontaktar Ekolådans odlare för en summering. Men att odlingsförutsättningarna är väldigt olika i vårt avlånga land står klart för mig efter ett samtal med Inge Schwagermann på Marcello’s farm strax utanför Kristianstad
i Skåne.

”Vi har inte avslutat skörden än, här är fortfarande fullt upp”, berättar hon.

I fem år har Inge och hennes man Marcel van Sitteren ägt och skött gården. Den består av betesmark, åkermark samt stor- och småskalig grönsaksodling. Och eftersom Inge och Marcel arbetar enligt biodynamiska principer där kretsloppstänkandet är en viktig del, har gården även ett sextiotal djur som förser markerna med gödsel. Inges djupa engagemang går inte att ta miste på.

”Att lära känna gårdens karaktär är en process som aldrig tar slut. Under våra fem år här har vi lyckats få vissa fält bördiga, medan andra fortfarande behöver mycket omsorg. Vi har en hel del arbete kvar att göra.”

För att påskynda processen söker Inge och Marcel med ljus och lykta efter fler engagerade människor som vill bo på gården, vara med och utveckla den och långsiktigt ta ansvar för dess framtid. Från och med förra året är även konsumenter välkomna att stödja dem. Målet är att skapa ett långsiktigt förhållande med kunderna. Intresset är stort och idag är 28 hushåll med och delar på gårdens driftskostnader. I utbyte får de en del av skörden i form av grönsaker och även kött.

”Vissa kommer hit eller till överenskomna upphämtningsplatser och hämtar sina varor”, berättar Inge.
”Andra hämtar inget alls utan vill bara vara med och stödja vårt arbete.”

Eftersom det inte blev någon värme att tala om förrän i augusti blev skörden av bönor, squash och pumpa på Marcello’s farm i år knapp eller ingen alls. Men kålväxter och purjolök som mår bra av lite kyla, gick det desto bättre för. Så sent som för några veckor sedan skördades den sista majsen, och kvar i jorden finns fortfarande morötter (som säljs med frodig blast på), vitkål, broccoli, lök,
stjälkselleri, diverse rotfrukter och en massa purjolök.

”I år har vi odlat mer än förut och försäljningen har varit god. Trots högre personalkostnader hoppas vi på en liten vinst i slutet av året”, summerar Inge. ”Pengar som ska investeras i en efterlängtad trädplantering som ska ge både skydd och identitet åt den stora och öppna gården. Häromdagen satte vi även 1 000 blomlökar i jorden så att både vi och våra bisamhällen ska kunna gå en blomstrande vår till mötes.”