Meny
beetroot-3440339_1920

Röda och randiga betor

Den här veckan hittar du antingen polka- eller rödbetor i din låda. Båda varianterna är odlade av Åsa och Magni Gustafsson på gården Hulte Eko på södra Gotland.
Rödbetan är lite otippat släkt med mangold, som är släkt med strandbetan. Och det var kanske där det började, strandbetan fanns redan på 200-talet i Italien, både som en vit och röd variant.

På utsidan går det inte att skilja rödbetan från polkaditon. Men skär man i den kommer det vackra mönsret fram. Tyvärr bleknar det vid tillagning, då blir betan istället svagt rosa. För att ta vara på effekten får man njuta av betorna råa. Gärna skuren i tunna skivor, det går enklast med hjälp av en mandolin. Blanda skivorna i en sallad eller lägg ut dem på ett fat, som en carpaccio, toppa med rostade frön, riven lagrad ost, olivolja, salt och malen svartpeppar.

Råkar du vara ägare till en grönsakssvarv så är det effektfullt att svarva betorna till långa randiga grönsakssnören. Snörena är roliga att skapa en sallad med. Eller låt det randiga trasslet toppa en macka eller förrätt.

Tänk på att koka alla sorters betor med skal och blastfäste kvar, annars ”blöder” det nyttiga färgämnet ut i kokvattnet. Eller baka betorna i ugnen, hela eller i klyftor, så bevaras alla smaker och nyttigheter.