Meny

Rödkål – julens grönsak nummer ett!

Rödkålen i veckans låda kommer från ekologiska lantbruket Tångagård i Halland. Precis som andra kålsorter kan rödkålen skördas långt fram på året, ända in i november, och dessutom klarar den att lagras länge.

Antocyanin heter ämnet som ger kålen dess vackra röda färg. Ämnet är en nyttig antioxidant som tillsammans med gott om fibrer, C-vitamin och mineraler gör rödkålen till en riktig hälsobomb.

Rödkålen är precis som vitkålen en huvudkål. Dessa kommer ursprungligen från Asien och kom till Europa med Djingis Khans ridande härer. Under 1500-talet spreds kålen över Europa.

Förvälld eller tillagad rödkål går fint att frysa. Som rå är den god att strimla tunt, till exempel med osthyvel, till en sallad. Krama kålen med lite olja och salt så får den en mjukare konsistens. Kompa med smakkompisar som russin, rostade nötter, apelsin, honung och äpple.