Meny
parsnips-3860993_1920

Rotpersilja – god men med lite skavanker

Denna vecka har vi glädjen att ha med rotpersilja från Hulte Ekos odlingar på Gotland. Rotpersiljan är lite av en doldis bland rotfrukterna, men förtjänar verkligen mer uppmärksamhet. Inte bara för att den är så god, den är också full av vitaminer, mineraler och fibrer.

Liksom andra rotfrukter skördas den på hösten och kan sedan, under rätt förutsättningar lagras ganska långt in på våren. Men även efter skörd lever rotfrukterna vidare, andas och avdunstar fukt. Processen påskyndas när de tas ur lagret. Det kan även påverka utseendet. Hos rotpersilja (och palsternacka) är det särskild på rotspetsen och runt bladfästet som det märks tydligast. Det är därför vanligt att odlarna skär bort en del för att rädda resten av grönsaken. Viktigt är att snittet är rent och att röta inte tränger in i snittytan.

Veckans rotpersilja är skuren enligt dessa kriterier. Det går tyvärr inte att helt utesluta att de i vissa fall är något för hårt skurna eller att röta kan ha trängt in i någon skada.  Fläckar eller mindre skador är också vanliga, men avlägsnas enkelt genom att skala som vanligt.

Kort sagt, en del kan nog uppleva att produkten inte är lika snygg som de hade önskat. Självfallet ska ni höra av er om ni upptäcker allvarliga kvalitetsbrister. Men vi hoppas att ni har förståelse för att vi valde att inte slänga dessa härliga rotfrukter.