Meny
savoy-cabbage-5734750_1920

Så gör du med savojkålen

I flera av veckans lådor finns det savojkål. Det krusiga huvudet är odlat på familjen Wålstedts gård i Dala Floda i Dalarna. Och faktiskt kan den köldtåliga kålen skördas ända fram till december.

Om du är osäker på hur savojen ska tillagas så tänk lite som med grönkål, den går att använda på ungefär samma sätt. Till exempel kan du strimla och fräsa den i lite smör. Slå eventuellt på en skvätt grädde och låt koka ihop några minuter. Kålen kan också ge gott krisp i en wok, eller om du är pysslig och har tid så satsa på att laga lite tjusigare kåldolmar. Savojen är också fin att mjölksyra, till exempel till kimchi. På ekoladan.se finns flera olika recept.

Använd gärna huvudet blad för blad istället för att strimla rakt av, då håller kålen sig fräsch och spänstig flera veckor i kylen. De innersta ljusgröna bladen är mildare i smaken och goda råa, till exempel i en sallad. De yttre mörkare bladen har mer beska och är lite tuggigare i konsistensen. De vinner på att kokas någon minut i saltat vatten. Vill du att de ska behålla färgen bättre så lägg genast de avrunna kokta bladen i riktigt kallt vatten. Låt ligga ett par minuter och häll sedan av vattnet.