Meny
khaki-529436_1920

Säsong för kakifrukt

Nu är det säsong för kakifrukt. Har du kaki i din låda så är den odlad av familjen Rodriguez på Biobren utanför Sevilla i södra Spanien.

Kaki är en riktigt söt frukt, som mogen påminner den nästan om dadlar i smaken. Och den bör vara ordentligt mogen innan den äts. Kläm försiktigt på kakin, den ska vara lite mjuk, då är den som godast. Omogen kaki innehåller garvsyror som gör fruktköttet kärvt och strävt.

Dela den mogna kakin mitt itu och ät den direkt ur skalet med sked. Även skalet går i och för sig fint att äta. Eller skär kakin i bitar och blanda ner i en fruktsallad, kompa gärna den söta frukten med syrlig apelsin, grape eller klementin. Prova också kaki till ostar, istället för en marmelad.

Kakin kan förvaras i kylen, men ta fram den i god tid innan den ska ätas. Rumstempererad kommer smaken bäst till sin rätt. Ibland har frukten bruna fläckar i skalet, det betyder inte att den är dålig, utan bara att socker har fällts ut.