Meny
opuntia-ficus-indica-2730795_1920

Säsong för kaktusfikon

Den här veckan ligger det för första gången kaktusfikon i våra frukt- och mixlådor. De kommer från Spanien där skörden har kommit igång nu och håller på fram till januari.

Fikonkaktusen kan bli upp till sex meter hög. Den tros ursprungligen komma från Centralamerika men växer idag vild i varmare områden över hela världen. Kaktusens frukter, de så kallade fikonen, skiftar från grönt till gult, orange och rosa när de mognar.

Vi har packat fikonen i papperspåse eftersom de har små fina taggar som gärna fastnar på händerna. Så ta det lite försiktigt när du skalar. Enklaste sättet är att skära av fikonets topp och botten, och därefter skära tunna snitt genom skalet längs med och försiktigt dra bort skalet.

Fikonet är sött och påminner lite om melon i smaken. De små svarta kärnorna går fint att äta även om de kan upplevas som lite beska när man tuggar på dem. Förvara fikonen svalt, helst runt 5 till 10°, så håller de länge.

Ät fikonen som de är, i skivor eller klyftor, eller blanda i en fruktsallad. De passar också bra till ost, och i sallader med till exempel lufttorkad skinka, kyckling eller kikärter.