Meny
sprouts-1091633_1920

Säsongens första brysselkål

Nu ligger säsongens första svenska brysselkål i veckans lådor. Även om kålen lätt förknippas med husmanskost så funkar den till så väldigt mycket mer. Till exempel med asiatiska smaker. Inte minst är hetta och styrka från chili och ingefära fina smakkompisar, då mildras kålsmaken som annars kan bli lite dominant.

De små huvudena växer tätt tillsammans på en grov stam. Namnet tros komma sig av att en snarlik sort såldes på marknaden i belgiska Bryssel på 1400- och 1500-talet. I sin nuvarande form dök kålen upp först på 1700-talet.

De flesta tänker nog på kålen som kokt, men den passar också att steka eller ugnsbaka. För att inte tala om att fritera den! Dela huvudena i halvor, skär så att rotstocken håller ihop bladen. Fritera i ett par minuter i olja på 170 grader. Låt rinna av på hushållspapper. Strö lite salt över och bjud direkt med en majonnäs smaksatt med soja eller miso.