Meny
jerusalem-artichoke-2192048_1920(1)

Säsongens första jordärtskockor

De första jordärtskockorna för säsongen är odlade av Fredrik Qvarnström på gården Stallsberg i Östergötland.

De små, knotiga knölarna är inte helt lätta att skala. Ibland kan det vara bättre att låta skalet sitta kvar, tvätta och skrubba istället ordentligt. I skalet sitter också mycket av smaken. Om du trots allt vill skala så lägg dem genast i kallt vatten, gärna med några droppar citron i, tills de ska tillagas. Annars mörkar de snabbt.

Jordärtskockor innehåller det nyttiga ämnet inulin. Olika människor är olika känsliga för inulin som kan ge gaser i magen. Det beror på att vi har svårt att bryta ner inulin. Bakterierna i våra tarmar däremot gillar inulin skarpt! Och som tack bildar de skyddande ämnen som vi har nytta av.
Skockorna kan ugnsbakas, kokas, puréeas, stekas och friteras. Kolla på andra sidan brevet där vår kock Ingela Persson tipsar om recept. En gratäng med skockor och potatis är finfin höstmat!