Meny
leek-318162_1920

Skånsk purjo i lådan

Nu ligger det svensk purjolök i flera av våra lådor. Den är odlad av Marcello´s Farm en bit utanför Kristianstad i norra Skåne.

Purjolöken behöver sköljas för att få bort eventuella jordrester. Enklaste sättet är att göra ett snitt längs med hela löken och spola med vatten noga mellan bladen.

Den ljusare delen av löken är mild i smaken och mjäll i konsistensen. Därför går den bra att äta rå, till exempel fint strimlad i en sallad. Den mörkgröna änden däremot mår bäst av att tillagas eftersom den är kärvare i smaken och har en mer grov textur som kräver värme för att mjukna.

Ett enkelt och väldigt gott sätt att tillaga purjo är att baka den hel i ugnen. Det är bara att ansa, snitta och skölja purjon. Baka sedan i 250° i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Ta ut och ta bort eventuellt brända ytterblad. Halvera löken på längden. Toppa med till exempel hackade hasselnötter och smulad ost, till exempel getost. Droppa över olivolja och baka i ytterligare 5 minuter. Ringla över honung, strö över peppar och flingsalt. Strössla gärna över lite hackade örter och bjud på en gång!