Meny
eggplant-3705548_1920

Smart drag salta ur auberginen

Aubergine är kanske inte lika självklar som många andra grönsaker. Vad gör man med den egentligen? Rå är den inte alls god, men tänk att det där svampiga fruktköttet rätt hanterat kan förvandlas och bli alldeles silkeslent, som till exempel i aubergineröran baba ganoush.

Om du gör en grönsaksröra, som ratatouille, är det inga problem att steka auberginen direkt. Men om auberginen ska ätas bara stekt som den är, alltså inte i en gryta eller röra, så vinner du på att salta ur skivorna eller bitarna först.

Fruktköttet är uppbyggt av massvis med luftfyllda celler. När saltet drar ut vätskan kollapsar en del av cellerna. Färre luftceller gör att mindre olja kan tas upp vid stekning. Om man inte saltar ur suger auberginen upp mer olja och kan få en lite tung och fet känsla.

Men det tar tid att salta ur ordentligt, räkna med runt en halvtimme. För att snabba på processen kan du lägga de saltade skivorna eller bitarna på hushållspapper på en tallrik och köra i mikron några minuter. Det ger samma resultat.

Ursaltningen gör inte att man drar ut beska ur auberginen som man gärna tror. Det som däremot händer är att saltet gör beskan mindre framträdande. Salt används ofta i matlagning för att balansera upp beska smaker.