Meny
asparagus-2178164_1920

Sparris – njut direkt eller spara smart

Sparris är ett sant vårtecken! Sparrisen i veckans låda kommer från kooperativet Casa Mesola i norra Italien.

Men svensk säsong ligger inte långt efter, från maj till juni skördas ekologisk sparris, framför allt i södra Sverige och på Öland och Gotland.

Grön och vit sparris är egentligen samma planta. Skillnaden är att den vita varianten växt under jord och inte kunnat bilda klorofyll. Under tiden som den vita sparrisen växer täcker man över med jord så att den hela tiden hålls i mörker. På så sätt strävar plantan ivrigt uppåt för att komma upp till ljuset.
Vit sparris är lite grövre i tjocklek och kan behövas skalas, medan grön sparris oftast kan tillagas direkt. Färsk grön sparris passar fint att steka eller grilla. Klassiska smakkompisar är citron, parmesan, smör, ägg, skaldjur och vitlök.

Sparris är en färskvara så låt den inte ligga för länge i kylen. Ett smart sätt att hålla sparrisen fräsch och spänstig är att förvara den i ett glas vatten i kylen. Tänk ungefär som med en blombukett. Skär bort det nedersta torra på stjälkarna så att de kan ta upp vattnet.

Sparris går också att frysa. Koka i 2-4 minuter i saltat vatten, kyl i kallt vatten och låt rinna av. Frys in dem styckvis. När sparrisen ska ätas är den bäst att tillaga direkt från frysen, utan att tina.