Svensk sallat i lådorna
Nu börjar de så smått rulla in, de svenska primörerna. Denna vecka är vi väldigt glada över att kunna lägga romansallat från Marcello’s farm utanför Kristianstad i flera av våra lådor.
Marcel van Sitteren och Inge Schwagermann kommer ursprungligen från Holland och köpte sin gård 2010. Att de skulle odla biodynamiskt var självklart. Marcel växte bokstavligen upp bland den typen av grödor, då hans föräldrar under 1970-talet drev Hollands allra första affär för biodynamiska grönsaker. Själv ville han hellre arbeta utomhus.
På Ugerupsdal, som parets skånska gård heter, driver de både stordrift och småskaligt lantbruk, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Stordriften består av sådant som purjolök, broccoli och potatis. Och i den 1,4 hektar stora köksträdgården (som ogräsrensas för hand) odlar Marcel och Inge ”delikatessgrönsaker”, som mangold, rödbetor, sockermajs, rucola, fänkål, pumpa och sallat – däribland alltså den romansallat som ligger i denna veckas lådor.
Gå in i receptbanken om du vill ha tips på vad du kan göra med den.