Meny

Svensk sallat i lådorna

Nu börjar de så smått rulla in, de svenska primörerna. Denna vecka är vi väldigt glada över att kunna lägga romansallat från Marcello’s farm utanför Kristian­stad i flera av våra lådor.

Marcel van Sitteren och Inge Schwager­mann kommer ursprung­ligen från Holland och köpte sin gård 2010. Att de skulle odla biodynamiskt var självklart. Marcel växte bokstav­ligen upp bland den typen av grödor, då hans föräldrar under 1970-talet drev Hollands allra första affär för biodynamiska grön­saker. Själv ville han hellre arbeta utomhus.

På Ugerupsdal, som parets skånska gård heter, driver de både stordrift och småskaligt lantbruk, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpnings­medel. Stordriften består av sådant som purjo­lök, broccoli och potatis. Och i den 1,4 hektar stora köksträdgården (som ogräsrensas för hand) odlar Marcel och Inge ”delikatess­grön­saker”, som mangold, rödbetor, sockermajs, rucola, fänkål, pumpa och sallat – däribland alltså den romansallat som ligger i denna veckas lådor.

Gå in i receptbanken om du vill ha tips på vad du kan göra med den.