Meny

Svensk savojkål i lådan

I veckans låda hittar du savojkål. Det krusiga huvudet är odlat av familjen Wålstedt i Dala Floda i Dalarna. Inte helt otippat är savojkålen släkt med andra huvudkålsorter som vitkål och rödkål. Men savojhuvudet är inte lika kompakt och hårt knutet.

Använd det gärna genom att plocka blad för blad istället för att stimla rakt av, då håller kålen sig fräsch och spänstig flera veckor i kylen. De innersta ljusgröna bladen är milda i smaken och goda råa, till exempel i en sallad. De yttre mörkgröna bladen har mer beska och en grövre konsistens, de blir bäst om de får koka någon minut i saltat vatten, skölj sedan av i kallt vatten så behåller de färgen bättre.

Strimlad savojkål ger gott krisp i en wok, men passar också fint i en grönsakssoppa. Kålen går bra att mjölksyra, lite på liknande sätt som salladskål fermenteras till kimchi.

Den som gillar pyssel i köket kan göra snygga savojdolmar, antingen med färs eller fyllda med svamp. Liksom andra kålsorter är savojen rik på fibrer och är en bra källa till C-vitamin.