Meny

Tid för bönor

Trädgårdsbönorna som tillhör familjen ärtväxter kom till Europa på 1500-talet, men odlades i Central­amerika redan för 8 000 år sedan. Idag njuter vi dem gärna hastigt kokta i en sallad, eller frästa tillsammans med vitlök i olivolja. Och de passar alla bra ihop med exempelvis tomat, rucola, svamp, citron, örter, lök, vitlök, chili, ingefära, kapris, ­nötter, soja, vinäger, smör, sardell och bacon. Bönor förvaras bäst i plastpåse i kylskåpet. De går också bra att förvälla och frysa in.

Brytbönan som för några år sedan ofta kallades för haricots verts, är en av våra mest använda bönor. Vax­bönan är helt enkelt en grön bryt­böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med fördel hastigt kokt och svängd i en vinägrett. Skärbönan är intensivare i smaken än de andra två. Ut­­seende­mässigt skiljer den sig också från dem genom att vara betydligt plattare och bredare i formen.

Läs mer om bönor och alla våra andra grönsaker i Råvaruskolan och ännu mer i vår nya kokbok Skörd som du hittar bland Tilläggsprodukterna. På båda ställena finns också många recept och tips på vad du kan göra med dem.

Just nu är våra svenska bönor som allra bäst. Som alltid kommer de som ligger i våra lådor från Åkerby Handelsträdgård i Enköping.