Tid för kaki
Har du fått kakifrukt i din låda denna vecka så är den biodynamiskt odlad av familjen Rodriguez på lilla Biobren utanför Sevilla i södra Spanien. På sina totalt tio hektar odlar de kaki på sex, och på de återstående fyra hälften apelsin och hälften grapefrukt.
Kaki är en riktigt söt frukt, som mogen påminner den lite om dadlar i smaken. Och den bör vara ordentligt mogen innan den äts. Kläm försiktigt på den, när den är lite mjuk är kakin som godast. Omogen innehåller den garvsyror som gör fruktköttet kärvt och strävt.
Dela den mogna kakin mitt itu och ät den direkt ur skalet med sked. Även skalet går i och för sig fint att äta. Eller skär kakin i bitar och blanda ner i en fruktsallad, kompa gärna den söta frukten med syrlig apelsin, grape eller klementin. Prova den också till ost, istället för en marmelad.
Kakin kan förvaras i kylen, men ta fram den i god tid innan den ska ätas. Rumstempererad kommer smaken bäst till sin rätt. Ibland har frukten bruna fläckar i skalet, det betyder inte att den är dålig, utan bara att socker har fällts ut.