Meny
bean-3235078_1920

Vad gör man med skärbönorna?

Enklaste tillagningssättet för skärbönor, och andra färska bönor också för den delen, är att koka dem i ordentligt saltat vatten (tänk en tesked salt till en liter vatten). Häll sedan av vattnet och låt bönorna ånga av. På senare år har det blivit trendigt, inte minst på krogar, att koka bönor väldigt kort så att de nästan känns råa. Vilken konsistens man gillar är förstås en smaksak, men vill du åt den lite sötare, smöriga smaken så behöver bönorna några minuter på sig så att de verkligen mjuknar.

Kokta skärbönor kan sedan användas på flera sätt. Vänd med en klick smör, och kanske lite rivet citronskal och bjud som tillbehör till alla möjliga rätter. Bönorna är också goda att fräsa i en skvätt olivolja, gärna med en krossad klyfta vitlök och en knivsudd finhackad chili i pannan. Eller blanda ner dem i en sallad med en vinägrett.

Skärbönorna är lite intensivare i smaken än till exempel vax- och brytbönor. Den karaktäristiska platta formen gör att man inte förväxlar den med andra bönsorter. Bäst håller de i en plastpåse i kylen. Eller i frysen, lägg i så fall först ner dem i kokande vatten i en halv minut, och kyl dem sedan direkt i iskallt vatten. Då behåller de färg och spänst, och samtidigt inaktiveras nedbrytande enzymer som annars försämrar bönorna i frysen.