Meny
carrots-3655672_1920

Vad händer hos Wålstedts? Följ med i odlingsåret

Ofta hittar du grönsaker i lådan som odlats på Wålstedts gård i Dala Floda i Dalarna. Som denna veckas fänkål och rödbetor. Med nedslag här i spalten kommer vi att följa året på gården. Per Wålstedt driver gården i fjärde generationen med familj och medarbetare.

Vad odlar ni?
”Potatis och andra rotfrukter, alla möjliga sorters kål… Totalt runt 30 olika grönsaker, så även om vi inte har så stor areal har vi en bra bredd. Och så har vi ett 30-tal får också, men det är mest för landskapsvård.”

Vad händer just nu på gården?
”Det är full skörd, allt utom palsternackan är redo. Vi bygger också klart vårt nya lager för vinterförvaring. Idealtemperaturen för till exempel morötter är så nära nollan som möjligt, då håller de länge. Potatisen däremot ska inte ligga under 4°C, är det kallare än så kan den utveckla socker som påverkar smaken.”

Hur har sommaren varit?
”Bra på det hela taget. Visst har det varit torrt även i år, men för oss är torrt och varmt bättre än blött och kallt. Vi har Västerdalälven intill åkrarna så det är enkelt att vattna om det behövs.”

Något som inte gick som tänkt?
”Vi har haft stora problem med kålmalen vars larver lever på kålbladen.  Även kålstekeln är svår, den går på tunnare sorter som salladskål och pak choy. Men jag låter dem hållas där så låter de broccolin och de andra kålsorterna vara ifred i alla fall.”