Meny
20191027_110511

Vad händer hos Wålstedts? Nedslag i november

Har du morötter, palsternacka, vitkål eller grönkål i lådan den här veckan? Då kommer de från Wålstedts gård i Dalarna. Veckobrevet gör nedslag då och då för att följa odlingsåret på gården som ligger invid Dalälven i utkanten av byn Dala Floda. Vi pejlar novemberläget med Per Wålstedt.

Vad händer på gården nu?
”Allt är skördat, så nu ligger fokus på att tvätta, sortera och packa grönsaker. Fyra dagar i veckan går transport in till Mora för vidare leverans till butiker, restauranger och till Ekolådan förstås. Dessutom ska åkrarna gödslas och så är det en hel del underhåll och service av maskinerna.”

Hur summerar ni säsongen?
”Bra, det mesta växte som tänkt. Till exempel fick vi 126 ton potatis i år jämfört med 46 ton förra året. Trots att vi har nära till vatten i och med älven så var 2018 ett dåligt år även för oss. ”

Ni har invigt ett nytt lager också?
”Ja, det blev klart för några veckor sedan. Nu kan vi vinterförvara morötter, potatis och kål själva. Det gäller bara att hålla rätt miljö, moroten till exempel vill ha hög luftfuktighet men låg temperatur, då kan den hålla sig krispig och god ända fram till våren.”