Meny
white-cabbage-2705228_1920

Vitkål – anspråkslöst huvud med möjligheter

Är det någon grönsak som känns väldigt svensk så är det nog ett hårt knutet, blekt och lite småkärvt vitkålshuvud. Och visst funkar det fint att odla här, från juni till november skördas ekologisk vitkål på våra breddgrader. Men ursprunget finns i Asien och först under 1500-talet spred sig kålen över Europa. De flesta vet vid det här laget att kål-dolmar inte är en särskilt svensk uppfinning, utan kommer från Turkiets dolmar.

Men pizzasalladen däremot, den är svensk. Enligt historien var krögaren Guiseppe Sperandio först i Sverige med att öppna en renodlad pizzarestaurang. Som bonus bjöds gästerna på gratis sallad i väntan på pizzan. Salladen i sig var inte ny, utan har sitt ursprung i länderna på Balkan, men att bjuda den till pizza, det var nytt.

Visst är salladen smart – och gillas ofta av barn. Ett smart tips är att göra en stor laddning som räcker till flera middagar. Variera sedan från dag till dag – nötter och russin på måndag, skivat äpple på tisdag, riven morot på onsdag…Sugen på pizzasallad? Recept finns på andra sidan brevet.

Det finns sommar-, höst och vinterkål. Vilken sort det blir bestäms av utvecklingstiden, alltså hur hårt huvudet hunnit knyta sig. Den mjälla sommarkålen knyter sig aldrig lika hårt som vinterkålen.