Meny
garlic-139659_1920

Vitlök – en oumbärlig smaksättare

Vitlöken i veckans låda är odlad av Adam Paulson på Sjökumla gård, en halvmil söder om Motala i Östergötland. I Sverige skördas vitlök som ska torkas och lagras mellan augusti och september.

För den som vill odla själv går det att peta ner klyftorna, med rotändan neråt, cirka 5 cm ner i jorden, håll mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Vitlöken trivs i näringsrik jord, helst i ett soligt läge. Plantera gärna så fort tjälen gått ur jorden. Varje klyfta ger en ny lök. Eller gör en enklare variant inomhus. Sätt klyftor eller en hel lök med rottrådarna neråt i en bottenskyla med vatten i ett glas. Ställ ljust och skörda de gröna milda skotten efterhand.

Från att ha varit tämligen oanvänd i det svenska köket har vitlöken kommit att bli oumbärlig i mångas matlagning. Flera italienska, franska och asiatiska rätter är svåra att få till utan vitlökens djupa, mustiga smak. Att baka klyftorna hela med skalet på är ett bra sätt att mildra styrkan, vitlöken blir sötare och snällare i smaken.

En hel rå vitlök luktar egentligen inte så mycket. Det är först när den pressas eller hackas som det händer grejer. Då omvandlas ett ämne i löken av enzymer som vaknar till och ger den speciella lukten. I kroppen omvandlas ämnet ytterligare och utsöndras som en gas via lungorna.