Meny

Zucchini – lika god rå som grillad eller stekt

Zucchinin i veckans låda är odlad av Sebastian Martin Navas i södra Spanien.
Zucchini finns i många sorter, färger och former: gula, gröna, vita, avlånga och runda. Namnet kommer från zucca, italienska för pumpa. Den är också mycket riktigt släkt med pumpan, och även med gurka.

Den milda, ganska neutrala smaken gör att zucchinin kan användas i många sammanhang, i paj, soppa, gryta och gratäng. Den passar också fint att grilla eller hyvla rå i en sallad. Runt Medelhavet äter man även zucchinins gula blomma, som doppas i frityrsmet och friteras eller steks. Lite otippat är det att zucchini faktiskt funkar fint i bakning. En riven zucchini i degen ger ett saftigt bröd. Eller överraska med en zucchinibrownie!

Annars är råvaror som grönsaken trivs lite extra bra ihop ostar som parmesan och fetaost, paprika, aubergine, citron, tomat och mynta.

Förvara zucchinin längst ner i kylen, den vill ha det svalt men inte för kallt. Gärna i en plastpåse. Tillagad zucchini går bra att frysa.