Åsa och Magni Gustafsson
Odlar kravodlad potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och mycket mer på gården Hulte Eko utanför Hemse på södra Gotland. Gårdsbutik med självbetjäning.
1. Hur kommer det sig att ni blev ekologiska odlare?
Främsta anledningen till att vi började med ekoodling år 2000 var att vi hade flera kompisar som redan odlade ekologiskt. Vi blev inspirerade och tyckte att det kändes helt rätt.
2. Hur ser er odling ut?
Vi odlar på ca 220 hektar, därav är ca 60-70 hektar potatis och rotsaker. Vi odlar
även linser, spannmål och vall. Växtföljden är väldigt viktig när man har
grönsaker.
3. Vad är bäst respektive sämst med att vara odlare?
Det bästa med att vara odlare är ju friheten och att få vara ute i naturen och följa årets olika årstider och så klart när man lyckas med sina grödor. Det sämsta eller svåraste med att vara odlare är helt klart att man inte kan rå på varken väder eller vind. Är det inte översvämningar så är det torka eller storm så att jorden blåser i väg . Det gäller att planera efter vad som kan hända. Med egen bevattning, bra dränering och planerad jordbearbetning så går det rätt bra .
4. Vad äter du helst själv från de egna odlingarna?
Det vi äter mest är helt klart potatis som är en grund för vår familj, sen blir det morot, palsternacka, vitkål och gulbetor .